SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIII, Nr. 3, An 2014
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

INDICELE INTIMA MEDIE CAROTIDIAN LA COPIII OBEZI NASCUTI CU GREUTATE MICA PENTRU VARSTA GESTATIONALA VERSUS CEI NASCUTI CU GREUTATE NORMALA PENTRU VARSTA GESTATIONALA

, , , , , and

REZUMAT

Indicele intimă medie carotidian (IMc) este un cunoscut marker subclinic pentru ateroscleroză. Fenomenul de recuperare nutriţională la copiii născuţi mici pentru vârsta gestaţională (SGA) a fost asociat cu obezitate precoce şi cu riscul dezvoltării sindromului metabolic.

Scop. De a determina dacă există o asociere între SGA şi IMc; de a stabili valori prag ale IMc la copiii obezi.

Material şi metodă. Studiul prospectiv a fost derulat pe o perioadă de un an (iulie 2012 – iunie 2013). Au fost analizaţi 122 de pacienţi cu obezitate, 96 de pacienţi născuţi cu greutate normală pentru naştere (AGA) şi 26 de pacienţi născuţi cu greutate mică pentru naştere (SGA). Ambele loturi au fost omogene din punct de vedere al vârstei, sexului şi indicelui de masă corporală (IMC). Folosind curba ROC au fost stabilite valori prag pentru ambele grupe. IMc a fost semnificativ mai crescut la lotul SGA (p = 0,0035). Valoarea prag de 0,049 cm pentru IMc a fost obţinută la ambele loturi, cumulat, cu o specificitate şi sensibilitate crescută.

Concluzii. Copiii născuţi SGA se asociază cu risc aterosclerotic. IMc este un cunoscut marker subclinic pentru ateroscleroză, fiind o metodă ieftină şi noninvazivă. Studii populaţionale extinse sunt necesare în vederea stabilirii unor valori prag în ceea ce priveşte IMc.

Cuvinte cheie: obezitate, mic pentru vârsta gestaţională, indicele intimă medie carotidian

Full text | PDF

Leave a Reply