SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXI, Nr. 1, An 2012
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DOVEZI EXPERIMENTALE PRIVIND EFECTUL BENEFIC AL TRATAMENTULUI PRECOCE CU ETANERCEPT IN ARTRITA JUVENILA IDIOPATICA

, , , , , , and

REZUMAT

Statusul inflamator sistemic este implicat în leziunile vasculare incipiente. Artrita indusă de adjuvant la şobolan este un model de artrită experimentală frecvent utilizat, datorită caracteristicilor comune cu artrita reumatoidă.

Obiectiv: Studiu experimental privind afectarea relaxării endotelio-dependente la şobolani cu AIA şi efectul terapiei imunomodulatoare cu etanercept.

Material şi metodă: Am utilizat şobolani Wistar masculi, cu greutatea variind între 250-300 g. Artrita a fost indusă printr-o singură injectare intradermică de 0,1 ml adjuvant complet Freund la nivelul suprafeţei plantare a lăbuţei drepte. Severitatea artritei a fost cuantificată prin metoda pletismometrică. Injectarea subcutanată de etanercept s-a efectuat de două ori pe săptămână, începând cu ziua 22 postimunizare, timp de 21 de zile. Reactivitatea vasculară a fost determinată la nivelul arterei poplitee. După precontractarea cu fenilefrină, am determinat răspunsul vasodilatator la acetilcolină.

Rezultate: Vasodilataţia indusă de acetilcolină la nivelul inelelor de arteră poplitee este semnificativ mai mică în loturile de şobolani cu AIA, comparativ cu loturile de control. Etanerceptul reduce disfuncţia endotelială la şobolanii cu AIA.

Concluzii: Statusul inflamator cauzează o disfuncţie endotelială semnificativă la şobolanii cu AIA. Terapia imunomodulatoare cu etanercept a îmbunătăţit semnificativ disfuncţia endotelială.

Cuvinte cheie: disfuncţie endotelială, artită indusă de adjuvant, etanercept, şobolan

Full text | PDF

Leave a Reply