SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXV, Nr. 3, An 2016
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DEFICITUL DE FIER SI ANEMIA PRIN DEFICIT DE FIER – PROBLEMA GLOBALA DE SANATATE PUBLICA

, , and

REZUMAT

Deficitul de fier este definit ca o stare în care nu există un nivel corespunzător de fier necesar pentru a menţine funcţiile normale fiziologice ale organismului. Anemia este o problemă globală de sănătate publică, de proporţiile unei epidemii, care afectează atât ţările în curs de dezvoltare cât şi ţările dezvoltate, cu consecinţe majore pentru sănătatea umană, precum şi dezvoltarea socială şi economică. În prezent, deficitul de fier şi în special anemia prin carenţă de fier rămâne una dintre deficienţele nutriţionale cele mai grave şi importante din lume. Fiecare grupă de vârstă este vulnerabilă. Sugarii, copiii mici, preşcolarii şi adolescenţii prezintă un risc mai mare de a dobândi deficit de fier, de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a elaborat un pachet cuprinzător de măsuri de sănătate publică care abordează toate aspectele legate de un deficit de fier şi anemia feriprivă. În încercarea de a diminua prevalenţa deficitului de fier şi a anemiei feriprive, Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică (The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition-ESPGHAN) a sintetizat în 2014 recomandările utilizate şi în prezent privind profilaxia marţială.

Cuvinte cheie: fier, carenţa nutritională, deficit de fier, anemie feriprivă

Full text | PDF

Leave a Reply