SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LX, Nr. 4, An 2011
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

SPINNING TOP URETHRA SI DISFUNCTIA MICTIONALA LA COPIL

, , , , and

REZUMAT

Disfuncţia micţională este o manifestare clinică comună vârstei pediatrice. Este frecvent asociată cu infecţia urinară recurentă, constipaţia cronică şi refluxul vezicoureteral.

Scopul lucrării este de a evalua existenţa unei asocieri între simptomele disfuncţiei micţionale şi aspectul cistografic de spinning top urethra (STU).

Material şi metodă. Studiul s-a efectuat în Clinica Pediatrie III, Cluj-Napoca, în perioada ianuarie 2005- decembrie 2009. S-au luat în studiu un număr de 105 pacienţi cu simptomatologie de disfuncţie micţională, care au fost împărţiţi în două loturi, în funcţie de prezenţa sau nu a STU. Pacienţii au fost investigaţi clinic şi imagistic prin ultrasonografie renourinară şi uretrocistografie micţională retrogradă.

Rezultate. STU a fost prezentă într-un procent de 57,1%, fiind mai frecventă la sexul feminin. Urgenţa la micţiune (82,5%) şi incontinenţa urinară (75,3%) sunt factori independenţi asociaţi statistic semnificativ cu aspectul de STU. La pacienţii cu disfuncţie micţională şi STU, infecţia urinară recurentă este un factor independent asociat cu spinning top urethra.

În concluzie, la pacienţii cu disfuncţie micţională, aspectul cistografic de STU, este mai frecvent întâlnit la sexul feminin şi se asociază statistic semnificativ cu simptomele disfuncţiei micţionale şi infecţia urinară recurentă.

Cuvinte cheie: spinning top urethra, disfuncţie micţională, copil

Full text | PDF

Leave a Reply