SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LX, Nr. 4, An 2011
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Pediatrie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

SPINNING TOP URETHRA SI DISFUNCTIA MICTIONALA LA COPIL

, , , , and

REZUMAT

Disfuncţia micţională este o manifestare clinică comună vârstei pediatrice. Este frecvent asociată cu infecţia urinară recurentă, constipaţia cronică şi refluxul vezicoureteral.

Scopul lucrării este de a evalua existenţa unei asocieri între simptomele disfuncţiei micţionale şi aspectul cistografic de spinning top urethra (STU).

Material şi metodă. Studiul s-a efectuat în Clinica Pediatrie III, Cluj-Napoca, în perioada ianuarie 2005- decembrie 2009. S-au luat în studiu un număr de 105 pacienţi cu simptomatologie de disfuncţie micţională, care au fost împărţiţi în două loturi, în funcţie de prezenţa sau nu a STU. Pacienţii au fost investigaţi clinic şi imagistic prin ultrasonografie renourinară şi uretrocistografie micţională retrogradă.

Rezultate. STU a fost prezentă într-un procent de 57,1%, fiind mai frecventă la sexul feminin. Urgenţa la micţiune (82,5%) şi incontinenţa urinară (75,3%) sunt factori independenţi asociaţi statistic semnificativ cu aspectul de STU. La pacienţii cu disfuncţie micţională şi STU, infecţia urinară recurentă este un factor independent asociat cu spinning top urethra.

În concluzie, la pacienţii cu disfuncţie micţională, aspectul cistografic de STU, este mai frecvent întâlnit la sexul feminin şi se asociază statistic semnificativ cu simptomele disfuncţiei micţionale şi infecţia urinară recurentă.

Cuvinte cheie: spinning top urethra, disfuncţie micţională, copil

Full text | PDF

Leave a Reply