SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXV, Nr. 4, An 2016
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PARTICULARITATI IN RINOSINUZITA CRONICA LA COPIL

, , , , , and

REZUMAT

Rinosinuzita cronică (RSC), este o patologie rară în pediatrie comparativ cu adultul. Manifestările clinice sunt în relaţie, pe de o parte, cu particularităţile anatomice, iar pe de altă parte, cu cele de răspuns imun corelate cu vârsta copilului. Alergia constituie cauza principală în 50% dintre rinitele copilului, 40% dintre acestea debutând precoce până la vârsta de 6 ani. Expresia clinică a rinosinuzitei alergice la copil poate fi uneori însoţită de manifestări ale comorbidităţilor alergice asociate sau de complicaţii de vecinătate. Alterarea clearance-ului mucociliar poate fi însă indus şi de alte situaţii patologice mai rare care produc modificarea proprietăţilor reologice ale mucusului, ca în mucoviscidoză (FC). Prin heterogenitatea de expresie clinică în relaţie pe de o parte cu particularităţile de răspuns imunogenetic şi anatomice raportate la vârsta copilului şi pe de altă parte cu diversitatea factorilor etiologici inductori (de la foarte frecvenţi, precum alergia, la foarte puţin frecvenţi, FC), RSC impune un diagnostic corect, precoce şi un tratament adecvat prin colaborarea în echipă multidisciplinară.

Cuvinte cheie: rinosinuzită, copil, fibroza chistică, alergie

Full text | PDF

Leave a Reply