SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXI, Nr. 1, An 2012
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJP și SRPed oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

HIPOGLICEMIA SEVERA PERSISTENTA PRIN DEFICIT DE HORMON DE CRESTERE

, , , and

REZUMAT

Introducere. În copilărie, hipoglicemia persistentă are un impact negativ major asupra dezvoltării structurale şi funcţionale a creierului. În perioada de sugar, hipoglicemia poate fi forma de prezentare a deficitului de hormon de creştere (GH).

Scop. Prezentarea evoluţiei sub tratament substitutiv cu GH în cazul unei fetiţe cu hipoglicemie severă persistentă din perioada de sugar.

Material şi metodă. Copilul se internează în clinica noastră la 3 ani în vederea stabilirii etiologiei şi tratamentului hipoglicemiilor. Am realizat profilul somatometric, biologic şi hormonal până în momentul prezentării în clinica noastră. Pe lângă somatometrie, am obţinut determinări sanguine metabolice şi hormonale repetate, testul de stimulare a secreţiei de GH cu arginină, radiografie de vârstă osoasă. Interpretarea rezultatelor a fost îngreunată de tratamentul cu Prednison „a la longue“ (2 ani şi 6 luni), instituit la debutul hipoglicemiilor.

Rezultate. Am stabilit diagnosticul de hipoglicemie severă persistentă prin deficit de GH şi am instituit tratamentul substitutiv. Evoluţia a fost spectaculoasă atât din punct de vedere al simptomatologiei, cât şi somatometric, biologic şi hormonal.

Concluzii. Managementul unui copil cu hipoglicemie severă persistentă este dificil şi impune o abordare complexă. În cazul de faţă, certitudinea diagnostică a venit odată cu evoluţia spectaculoasă sub tratament substitutiv cu hormon de creştere uman recombinat.

Cuvinte cheie: hipoglicemie persistentă, deficit GH, tratament substitutiv

Full text | PDF

Leave a Reply