SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXI, Nr. 3, An 2012
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DEFICITUL COGNITIV IN COPILARIE – CANDIDAT ENDOFENOTIPIC PENTRU SCHIZOFRENIE?

, , and

REZUMAT

Există o relaţie intrinsecă între deficitul cognitiv din schizofrenie şi vulnerabilitatea pentru această tulburare. Obiectiv: de a evalua dacă deficitul cognitiv este prezent la copiii pacienţilor diagnosticaţi cu schizofrenie şi dacă acest deficit cognitiv manifest ar putea reprezenta un predictor pentru dezvoltarea unei psihoze viitoare. Metode: studiul a fost unul de tip prospectiv observaţional, cu o durată de 3 ani, asupra a două loturi de studiu – 50 de copii (35 de băieţi şi 15 fete, cu media de vârstă între 6 şi 16 ani), care aveau cel puţin un părinte care îndeplinea criteriile de diagnostic pentru schizofrenie, conform DSM-IV TR, şi 10 indivizi de control, care aveau ambii părinţi sănătoşi. Rezultate: s-a observat că există un deficit cognitiv semnificativ din punct de vedere statistic la grupul de copii cu risc crescut de dezvoltare a schizofreniei, în special în ceea ce priveşte funcţiile executive, comparativ cu grupul de control. Deficitele cognitive din copilărie au fost corelate cu performanţe scăzute la nivel social în adolescenţă, izolare socială la vârsta adultă, sugerând astfel o relaţie cauzală cel puţin cu componenta interpersonală a vulnerabilităţii. Concluzii: deficitul cognitiv la copiii cu risc crescut de dezvoltare a schizofreniei ar putea reprezenta un endofenotip, care ar putea avea un rol important în studiul unei afecţiuni de o asemenea complexitate cum este schizofrenia. De asemenea, intervenţia cognitivă precoce ar putea influenţa multiplele componente ale vulnerabilităţii pentru schizofrenie.

Cuvinte cheie: deficit cognitiv, schizofrenie, endofenotip

Full text | PDF

Leave a Reply