SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXV, Nr. 2, An 2016
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

ATOPIA, FACTOR DE RISC IN APARITIA OTITEI SEROASE LA COPIL

, , , , , , and

ABSTRACT

Otita medie seroasă cronică, cauză majoră a hipoacuziei în perioada copilăriei, este frecvent asociată cu sensibilizarea alergică. Prevalenţa în continuă creştere a atopiei la această vârstă implică o abordare multidisciplinară a copiilor cu adenoidite, otite recurente şi disfuncţii tubare, în vederea unui management patogenic complex.
Obiectivul studiului a constat în determinarea asocierii otitelor medii cu bolile alergice, şi implicaţiile acestei asocieri în tratamentul şi evoluţia pacienţilor.
Material şi metodă. S-a realizat un studiu retrospectiv care a inclus 92 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani internaţi în Clinica II Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria“, Iaşi, cu diagnosticul de otită medie, pe o perioadă de 1 an (ianuarie 2015 – ianuarie 2016).
Rezultate. Majoritatea cazurilor au fost otite supurate (61 de pacienţi), 31 de cazuri au fost otite seroase, dintre care 23 au fost recurente. Asocierea cu bolile alergice a fost mai frecventă la copiii cu otită seroasă (26/31 cazuri). 4 pacienţi cu otită supurată au prezentat reacţii adverse la antibiotice, cu implicaţii majore în evoluţia cazurilor. Asocierea cu refluxul gastroesofagian a fost relativ asemănătoare între cele 2 loturi (11/61 de cazuri şi respectiv 10/31 de cazuri), la 10 pacienţi atopici, obiectivându-se alergia la proteinele laptelui de vacă.
În concluzie, copiii cu otite medii, în special cei cu otite medii seroase recurente ar trebui investigaţi pentru determinarea coexistenţei atopiei şi a refluxului gastroesofagian, eventual cu dozarea markerilor de inflamaţie alergică sau a pepsinei în exsudatul otic, în vederea unui management terapeutic ţintit.

Keywords: otită seroasă, alergie, copii

Full text | PDF

Leave a Reply