SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXV, Nr. 2, An 2016
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJP și SRPed oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

ATOPIA, FACTOR DE RISC IN APARITIA OTITEI SEROASE LA COPIL

, , , , , , and

ABSTRACT

Otita medie seroasă cronică, cauză majoră a hipoacuziei în perioada copilăriei, este frecvent asociată cu sensibilizarea alergică. Prevalenţa în continuă creştere a atopiei la această vârstă implică o abordare multidisciplinară a copiilor cu adenoidite, otite recurente şi disfuncţii tubare, în vederea unui management patogenic complex.
Obiectivul studiului a constat în determinarea asocierii otitelor medii cu bolile alergice, şi implicaţiile acestei asocieri în tratamentul şi evoluţia pacienţilor.
Material şi metodă. S-a realizat un studiu retrospectiv care a inclus 92 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani internaţi în Clinica II Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria“, Iaşi, cu diagnosticul de otită medie, pe o perioadă de 1 an (ianuarie 2015 – ianuarie 2016).
Rezultate. Majoritatea cazurilor au fost otite supurate (61 de pacienţi), 31 de cazuri au fost otite seroase, dintre care 23 au fost recurente. Asocierea cu bolile alergice a fost mai frecventă la copiii cu otită seroasă (26/31 cazuri). 4 pacienţi cu otită supurată au prezentat reacţii adverse la antibiotice, cu implicaţii majore în evoluţia cazurilor. Asocierea cu refluxul gastroesofagian a fost relativ asemănătoare între cele 2 loturi (11/61 de cazuri şi respectiv 10/31 de cazuri), la 10 pacienţi atopici, obiectivându-se alergia la proteinele laptelui de vacă.
În concluzie, copiii cu otite medii, în special cei cu otite medii seroase recurente ar trebui investigaţi pentru determinarea coexistenţei atopiei şi a refluxului gastroesofagian, eventual cu dozarea markerilor de inflamaţie alergică sau a pepsinei în exsudatul otic, în vederea unui management terapeutic ţintit.

Keywords: otită seroasă, alergie, copii

Full text | PDF

Leave a Reply