SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXV, Nr. 2, An 2016
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Pediatrie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

ATOPIA, FACTOR DE RISC IN APARITIA OTITEI SEROASE LA COPIL

, , , , , , and

ABSTRACT

Otita medie seroasă cronică, cauză majoră a hipoacuziei în perioada copilăriei, este frecvent asociată cu sensibilizarea alergică. Prevalenţa în continuă creştere a atopiei la această vârstă implică o abordare multidisciplinară a copiilor cu adenoidite, otite recurente şi disfuncţii tubare, în vederea unui management patogenic complex.
Obiectivul studiului a constat în determinarea asocierii otitelor medii cu bolile alergice, şi implicaţiile acestei asocieri în tratamentul şi evoluţia pacienţilor.
Material şi metodă. S-a realizat un studiu retrospectiv care a inclus 92 de copii, cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani internaţi în Clinica II Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria“, Iaşi, cu diagnosticul de otită medie, pe o perioadă de 1 an (ianuarie 2015 – ianuarie 2016).
Rezultate. Majoritatea cazurilor au fost otite supurate (61 de pacienţi), 31 de cazuri au fost otite seroase, dintre care 23 au fost recurente. Asocierea cu bolile alergice a fost mai frecventă la copiii cu otită seroasă (26/31 cazuri). 4 pacienţi cu otită supurată au prezentat reacţii adverse la antibiotice, cu implicaţii majore în evoluţia cazurilor. Asocierea cu refluxul gastroesofagian a fost relativ asemănătoare între cele 2 loturi (11/61 de cazuri şi respectiv 10/31 de cazuri), la 10 pacienţi atopici, obiectivându-se alergia la proteinele laptelui de vacă.
În concluzie, copiii cu otite medii, în special cei cu otite medii seroase recurente ar trebui investigaţi pentru determinarea coexistenţei atopiei şi a refluxului gastroesofagian, eventual cu dozarea markerilor de inflamaţie alergică sau a pepsinei în exsudatul otic, în vederea unui management terapeutic ţintit.

Keywords: otită seroasă, alergie, copii

Full text | PDF

Leave a Reply