SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXII, Nr. 3, An 2013
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

UN SCOR PROGNOSTIC UTIL IN GASTROENTERITA ACUTA CU ROTAVIRUS LA COPIL

, , , , , , and

REZUMAT

Diareea reprezintă o problemă majoră de sănătate şi o cauză comună de morbiditate şi mortalitate la copii, Rotavirusul reprezentând cea mai importantă cauză de diaree infecţioasă la sugar şi copilul mic. Obiectivul lucrării. Evaluarea pacienţilor diagnosticaţi şi spitalizaţi în Arcadia Hospital cu gastroenterită acută cu Rotavirus, care prezentau la internare leucocitoză cu polinucleoză şi elaborarea unui scor prognostic prin analiza modificărilor clinice şi biologice asociate. Material şi metodă. Am urmărit 70 de pacienţi diagnosticaţi cu diaree cu Rotavirus, la care am analizat mai mulţi parametri clinici şi biologici, urmărind modificările la cei care asociau leucocitoză cu polinucleoză la debut. Am conturat cu ajutorul analizei statistice „profilul” pacientului cu diaree cu Rotavirus care asociază leucocitoza cu polinucleoză. Am formulat astfel un scor prognostic care clasifică gastroenterita cu Rotavirus în 3 forme: uşoară (scor prognostic < 11), moderată (scor prognostic = 12-20) şi severă (scor > 20). Evoluţia la pacienţii care asociau leucocitoză cu polinucleoză a fost considerată favorabilă într-un interval de aproximativ 1½-3 zile, corespunzând scorului prognostic cuprins între 12-20. Concluzii. Leucocitoza cu polinucleoză la debut la pacienţii cu gastroenterită cu Rotavirus nu a reprezentat un indicator de infecţie bacteriană, ci un element de prognostic nefavorabil. Scorul prognostic propus este uşor de calculat şi de aplicat în practica medicală la pacienţii cu diaree acută cu Rotavirus şi permite formularea rapidă a prognosticului şi estimarea duratei de evoluţie a bolii.

Cuvinte cheie:  diaree, rotavirus, copil, scor prognostic

Full text | PDF

Leave a Reply