SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIV, Nr. 4, An 2015
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

NECROZA TUBULARA ACUTA PRIN ACTIUNEA NEFROTOXICA MEDICAMENTOASA – CAUZA RARA DE SINDROM NEFROTIC LA COPIL

, , , , and

REZUMAT

Sunt prezentate două cazuri de sindrom nefrotic (SN) indus de medicamente cu nefrotoxicitate la nivel tubular, cu evoluţie diferită în contextul maladiilor incriminate etiologic.

Fetiţă în vârstă de 5 luni internată cu SN (dovedit clinic şi biologic) şi insuficienţă renală acută, după o spitalizare în alt servici pentru bronhopneumonie. Fetiţa a fost tratată cu ceftriaxonă şi gentamicină 12 zile. Suspiciunea de SN congenital a fost înlăturată de evidenţierea necrozei tubulare renale în fază de recuperare (biopsie renală). Evoluţia a fost favorabilă în 7 zile sub dializă peritoneală.

Adolescentă de 16 ani cu boală Basedow tratată de 3 ani cu carbimazol. S-a prezentat cu sindrom nefrotic care nu a fost influenţat de corticoterapie. Examenul histopatologic a evidenţiat necroză tubulară toxică, fibroză interstiţială, absenţa leziunilor glomerulare. A fost sistat tratamentul nefrotoxic, s-a practicat tiroidectomie după care edemele s-au redus, dar funcţia renală a continuat să se deprecieze, în condiţiile terapiei nefrotoxice administrată timp de 3 ani.

Concluzii. Necroza tubulară renală exprimată clinic şi biologic prin sindrom nefrotic, însoţit de insuficienţă renală este o situaţie rară la copil; gentamicina şi carbimazolul pot fi incriminate etiologic. Suferinţa renală poate fi ameliorată sau nu prin înlăturarea medicamentului cauzal. Eşecul terapeutic s-a corelat cu durata agresiunii medicamentoase şi evoluţia unor comorbidităţi.

Cuvinte cheie: necroză tubulară, sindrom nefrotic, insuficienţă renală acută

Full text | PDF

Leave a Reply