SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIV, Nr. 4, An 2015
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

NECROZA TUBULARA ACUTA PRIN ACTIUNEA NEFROTOXICA MEDICAMENTOASA – CAUZA RARA DE SINDROM NEFROTIC LA COPIL

, , , , and

REZUMAT

Sunt prezentate două cazuri de sindrom nefrotic (SN) indus de medicamente cu nefrotoxicitate la nivel tubular, cu evoluţie diferită în contextul maladiilor incriminate etiologic.

Fetiţă în vârstă de 5 luni internată cu SN (dovedit clinic şi biologic) şi insuficienţă renală acută, după o spitalizare în alt servici pentru bronhopneumonie. Fetiţa a fost tratată cu ceftriaxonă şi gentamicină 12 zile. Suspiciunea de SN congenital a fost înlăturată de evidenţierea necrozei tubulare renale în fază de recuperare (biopsie renală). Evoluţia a fost favorabilă în 7 zile sub dializă peritoneală.

Adolescentă de 16 ani cu boală Basedow tratată de 3 ani cu carbimazol. S-a prezentat cu sindrom nefrotic care nu a fost influenţat de corticoterapie. Examenul histopatologic a evidenţiat necroză tubulară toxică, fibroză interstiţială, absenţa leziunilor glomerulare. A fost sistat tratamentul nefrotoxic, s-a practicat tiroidectomie după care edemele s-au redus, dar funcţia renală a continuat să se deprecieze, în condiţiile terapiei nefrotoxice administrată timp de 3 ani.

Concluzii. Necroza tubulară renală exprimată clinic şi biologic prin sindrom nefrotic, însoţit de insuficienţă renală este o situaţie rară la copil; gentamicina şi carbimazolul pot fi incriminate etiologic. Suferinţa renală poate fi ameliorată sau nu prin înlăturarea medicamentului cauzal. Eşecul terapeutic s-a corelat cu durata agresiunii medicamentoase şi evoluţia unor comorbidităţi.

Cuvinte cheie: necroză tubulară, sindrom nefrotic, insuficienţă renală acută

Full text | PDF

Leave a Reply