SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIV, Nr. 4, An 2015
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJP și SRPed oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

IMPLICATIILE MEDICO-SOCIALE ALE SARCINII LA MAME MINORE

, , and

REZUMAT

Sarcina la vârsta adolescenţei reprezintă o situaţie specială mai ales în rândul adolescentelor care nu beneficiază de susţinere familială, fiind expuse riscului de a nu primi îngrijiri prenatale corespunzătoare, cu complicaţii pe durata sarcinii şi în timpul naşterii atât pentru mamă, cât mai ales pentru nou-născut.

Obiectiv. Scopul lucrării de faţă este de a prezenta patologia şi complicaţiile asociate nou-născuţilor proveniţi din mame adolescente.

Material şi metodă. Studiu retrospectiv cuprizând pacienţii internaţi în perioada ianuarie 2013-decembrie 2014, criteriul de includere în studiu fiind vârsta mamei de maximum 17 ani.

Rezultate. 66,67% dintre nou-născuţii din studiu au fost prematuri şi 33,33% au fost nou-născuţi la termen. Complicaţiile postpartum au fost mai frecvente şi mai severe în grupul prematurilor comparativ cu nou-născuţii la termen. Corelarea datelor obţinute despre patologia, vârsta de gestaţie şi greutatea la naştere a cazurilor cu vârsta biologică a mamei relevă că mamele cu vârsta de 13-15 ani au născut predominant prematuri comparativ cu cele cu vârsta de 16 şi 17 ani. Mamele prematurilor cu greutate la naştere extrem de mică şi foarte mică au vârsta cuprinsă între 13-15 ani.

Concluzii. Sarcina la adolescenţă se asociază cel mai frecvent cu naşterea de copii prematuri. Cu cât vârsta biologică a mamei este mai mică, cu atât riscul de a naşte un prematur este mai mare, complicaţiile asociate fiind mai severe cu cât vârsta de gestaţie şi greutatea la naştere ale prematurului sunt mai mici.

Cuvinte cheie: prematuritate, sarcina la adolescente, mame minore

Full text | PDF

Leave a Reply