SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIII, Nr. 1, An 2014
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DIAGNOSTICUL COMPUTER-TOMOGRAFIC IN URGENTA PEDIATRICA

, , , and

REZUMAT

Introducere. Examinarea prin computer-tomograf (CT) deţine un rol important în orientarea diagnostică în Urgenţă.

Obiective. Ne-am propus să identificăm utilitatea examinării CT, în urgenţa pediatrică.

Material şi metode. Studiul are un design cross-secţional, referindu-se la anul 2010. Din cele 92.959 de vizite înregistrate la Unitatea de Primiri Urgenţe, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie“, Bucureşti, un număr de 9.258 pacienţi reprezentau urgenţe (lotul A), iar 90 constituiau urgenţe majore (lotul B). S-au efectuat un număr de 102 examinări CT. Datele au fost exprimate procentual.

Rezultate. Procentul de vizite asociat cu examinare CT, a fost de 1% în lotul A şi 1‰, exprimat global. Toţi pacienţii lotului B au fost supuşi investigaţiei CT. Principalele indicaţii au fost: traumatismele cranio-cerebrale (TCC) – 50%, hipertensiune intracraniană (HIC) – 35%, politraumatisme – 12,7% şi suspiciunile de malformaţii – 5,9%. Rata de detecţie globală a unei leziuni a fost de 51%. Pentru TCC, rata a fost de 49%, identificându-se următoarele leziuni: edem cerebral difuz (19%), hemoragii intracraniene (15,6%), fracturi osoase (15,6%), leziuni de părţi moi (29%). Pentru HIC, rata de detecţie a fost de 43%, pentru politraumatisme 84,6%, iar pentru suspiciunile de malformaţii 100%. Ratele de detecţie lezională, pe diverse categorii de indicaţii (senzitivitatea metodei) nu diferă semnificativ statistic faţă de alte studii.

Concluzie. La pacienţii de vârstă pediatrică, indicaţiile de CT, în urgenţă, s-au efectuat după o atentă selecţie a cazurilor, iar examinarea s-a dovedit utilă în cazul traumatismelor şi a suspiciunilor de hipertensiune intracraniană.

Cuvinte cheie: CT, urgenţă, traumatism, hipertensiune intracraniană

Full text | PDF

Leave a Reply