SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIII, Nr. 1, An 2014
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DIAGNOSTICUL COMPUTER-TOMOGRAFIC IN URGENTA PEDIATRICA

, , , and

REZUMAT

Introducere. Examinarea prin computer-tomograf (CT) deţine un rol important în orientarea diagnostică în Urgenţă.

Obiective. Ne-am propus să identificăm utilitatea examinării CT, în urgenţa pediatrică.

Material şi metode. Studiul are un design cross-secţional, referindu-se la anul 2010. Din cele 92.959 de vizite înregistrate la Unitatea de Primiri Urgenţe, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie“, Bucureşti, un număr de 9.258 pacienţi reprezentau urgenţe (lotul A), iar 90 constituiau urgenţe majore (lotul B). S-au efectuat un număr de 102 examinări CT. Datele au fost exprimate procentual.

Rezultate. Procentul de vizite asociat cu examinare CT, a fost de 1% în lotul A şi 1‰, exprimat global. Toţi pacienţii lotului B au fost supuşi investigaţiei CT. Principalele indicaţii au fost: traumatismele cranio-cerebrale (TCC) – 50%, hipertensiune intracraniană (HIC) – 35%, politraumatisme – 12,7% şi suspiciunile de malformaţii – 5,9%. Rata de detecţie globală a unei leziuni a fost de 51%. Pentru TCC, rata a fost de 49%, identificându-se următoarele leziuni: edem cerebral difuz (19%), hemoragii intracraniene (15,6%), fracturi osoase (15,6%), leziuni de părţi moi (29%). Pentru HIC, rata de detecţie a fost de 43%, pentru politraumatisme 84,6%, iar pentru suspiciunile de malformaţii 100%. Ratele de detecţie lezională, pe diverse categorii de indicaţii (senzitivitatea metodei) nu diferă semnificativ statistic faţă de alte studii.

Concluzie. La pacienţii de vârstă pediatrică, indicaţiile de CT, în urgenţă, s-au efectuat după o atentă selecţie a cazurilor, iar examinarea s-a dovedit utilă în cazul traumatismelor şi a suspiciunilor de hipertensiune intracraniană.

Cuvinte cheie: CT, urgenţă, traumatism, hipertensiune intracraniană

Full text | PDF

Leave a Reply