SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXI, Nr. 2, An 2012
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

CORELATII CLINICO-IMAGISTICE IN PARALIZIA CEREBRALA

REZUMAT

Paralizia cerebrală reprezintă un grup de tulburări de mişcare, postură, tonus, funcţie motorie, persistente (dar nu neapărat neschimbate), neprogresive, cu debut precoce, datorate unor afecţiuni neprogresive, survenind pe un creier imatur sau în dezvoltare (prenatal, perinatal, postnatal în primii 3-4 ani de viaţă). (1) Se asociază în mod variabil cu: tulburări cognitive, epilepsie, deficite senzoriale, tulburări de comportament. Etiologia paraliziei cerebrale este uneori dificil de identificat, iar neuroimagistica joacă un rol important în acest sens. Scopul lucrării este de a analiza rezultatele investigaţiilor imagistice în relaţie cu clinica. Material şi metodă: este un studiu retrospectiv al pacienţilor internaţi în Clinica de Neurologie pediatrică a Spitalului Al. Obregia în 2010 cu diagnosticul de paralizie cerebrală şi care au avut investigaţii imagistice. Rezultate şi concluzii: au fost analizaţi 379 copii. Majoritatea copiilor (> 87%) cu paralizii cerebrale au avut anomalii neuroradiologice. Pe primul loc ca frecvenţă s-au situat leziunile de substanţă albă, iar pe locul doi leziunile de substanţă albă şi cenuşie. Leziunile de substanţă albă periventriculară s-au corelat cu dipareza spastică. Leziunile de substanţă albă şi cenuşie s-au corelat cu hemipareza spastică, iar cele de substanţă cenuşie cu formele dischinetice. Malformaţiile au fost semnificativ asociate formelor ataxice şi hemiparezelor spastice. Imagistica a fost mai frecvent normală în diparezele spastice. Datele sunt concordante cu cele din literatură. Investigaţiile imagistice au rolul de a contribui la înţelegerea etiologiei şi patogeniei paraliziei cerebrale, formularea unui prognostic, iar pe viitor la găsirea profilaxiei.

Cuvinte cheie: paralizie cerebrală, imagerie prin rezonanţă magnetică, computer tomografie

Full text | PDF

Leave a Reply