SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXI, Nr. 4, An 2012
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

COPILUL CU AFECTIUNI ONCOLOGICE IN TERAPIA INTENSIVA

, , , , and

REZUMAT

Progresele făcute în oncologie în decursul ultimilor ani au ameliorat considerabil prognosticul copiilor cu afecţiuni neoplazice. Ameliorarea supravieţuirii se însoţeşte însă de o creştere a riscului de complicaţii severe pentru care pacientul poate necesita îngrijiri în terapie intensivă. Scopul acestui studiu constă în evaluarea retrospectivă, într-o perioadă de 3 ani, a frecvenţei unor comorbidităţi care au determinat transferul bolnavilor din secţia de hemato-oncologie în cea de terapie intensivă. Lotul de studiu a cuprins 54 de copii (vârsta 9 luni-17 ani) reprezentând 1,2% din totalul inernărilor în hemato-oncologie în intervalul menţionat. Dintre hemopatiile maligne admise în terapie intensivă a predominat LAL (31% din cazuri). Insuficienţa respiratorie a constituit principalul motiv de transfer (23 de cazuri – 42,5%), urmat de sepsis şi şoc (17 cazuri – 31,4%). Principalele tratamente specifice efectuate în terapie intensivă au fost oxigenoterapia (21 de cazuri), reechilibrarea hidroelectrolitică (9 cazuri) şi administrarea de agenţi inotropi tip Dopamină şi / sau Dobutamină (6 cazuri). Mortalitatea înregistrată la acest lot, în secţia de terapie intensivă a fost de 27,7%, fiind mai mică pentru tumorile solide. Recunoaşterea precoce a semnelor de agravare şi internarea în terapie intensivă în timp util pot duce la îmbunătăţirea prognosticului, însă această decizie de transfer este delicată, la ea trebuind să participe medicul de terapie intensivă, hemato-oncologul, familia şi pacientul, când acesta este capabil.

Cuvinte cheie: neoplazie, terapie intensivă, copil

Full text | PDF

Leave a Reply