SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LX, Nr. 4, An 2011
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398

Indexed in / abstracted by

Thomson Reuters Embase
Scopus Cross-ref
Index Copernicus
Ulrichs Ebsco Host
Medline - Ebsco PubMed

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Premiul Societatii pentru autori

Incepand cu 2016, Societatea Romana de Pediatrie ofera Premiul Societatii - pentru autorii celor mai bune articole stiintifice publicate [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

CONSIDERATII ASUPRA COMPLICATIILOR APARUTE IN TIMPUL ANESTEZIEI IN AFARA SALII DE OPERATIE LA COPII

and

REZUMAT

Obiective: În contextul dezvoltării procedurilor diagnostice şi terapeutice, în diferite cabinete private şi departamente ale spitalului, în acest studiu mi-am propus să prezint complicaţiile apărute în timpul anesteziilor date de-a lungul anilor în afara sălii de operaţie la copii.

Metode: Am analizat complicaţiile apărute în timpul a 210 anestezii la copii, cu afecţiuni variate supuşi procedurilor radiologice: computer tomografie şi rezonanţă magnetică nucleară. Complicaţiile au fost studiate în legătură cu vârsta, sexul pacienţilor, riscul anestezic, afecţiunile pentru care s-a efectuat investigaţia, afecţiunile coexistente, tehnicile anestezice în timpul cărora au apărut complicaţiile (înainte, în timpul sau după terminarea anesteziei), precum şi caracterul de urgenţă sau electiv al procedurii.

Rezultate: La un total de 210 anestezii, am înregistrat un număr de 39 de complicaţii, incluzând: hipoxia, vărsăturile, insuficienţa sedării, sedarea prelungită, agitaţie psihomotorie, laringită, traheită, bronşită, apnee. Nu am avut decese.

Concluzii:
• Pacienţii pediatrici au avut vârste cuprinse între 6 luni şi 7 ani, 90% necesitând anestezie generală/sedare profundă pentru computer tomografie şi rezonanţă magnetică nucleară.
• Nu am găsit o legătură între prezenţa complicaţiilor şi: vârsta, sexul, gradul riscului anestezic sau procedura la care a fost supus pacientul.
• Complicaţiile legate de tehnica anestezică au fost: sedare insuficientă, vărsături, agitaţie psihomotorie, hipoxia si laringo-bronhospasmul.
• Nu au existat complicaţii din categoria: reacţii alergice la substanţa de contrast, convulsii, sindromul de aspiraţie bronşică sau hipotermia.
• Nu am avut decese.
• Complicaţiile sunt în număr egal cu cele cunoscute în literatura de specialitate, pentru că ne-am străduit să asigurăm siguranţa pacientului şi eficienţa procedurilor, utilizând protocoale de monitorizare şi de training anestezic în concordanţă cu cele internaţionale.

Cuvinte cheie: anestezie, copii, complicaţii

Full text | PDF

Leave a Reply