SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LX, Nr. 4, An 2011
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJP și SRPed oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

CONSIDERATII ASUPRA COMPLICATIILOR APARUTE IN TIMPUL ANESTEZIEI IN AFARA SALII DE OPERATIE LA COPII

and

REZUMAT

Obiective: În contextul dezvoltării procedurilor diagnostice şi terapeutice, în diferite cabinete private şi departamente ale spitalului, în acest studiu mi-am propus să prezint complicaţiile apărute în timpul anesteziilor date de-a lungul anilor în afara sălii de operaţie la copii.

Metode: Am analizat complicaţiile apărute în timpul a 210 anestezii la copii, cu afecţiuni variate supuşi procedurilor radiologice: computer tomografie şi rezonanţă magnetică nucleară. Complicaţiile au fost studiate în legătură cu vârsta, sexul pacienţilor, riscul anestezic, afecţiunile pentru care s-a efectuat investigaţia, afecţiunile coexistente, tehnicile anestezice în timpul cărora au apărut complicaţiile (înainte, în timpul sau după terminarea anesteziei), precum şi caracterul de urgenţă sau electiv al procedurii.

Rezultate: La un total de 210 anestezii, am înregistrat un număr de 39 de complicaţii, incluzând: hipoxia, vărsăturile, insuficienţa sedării, sedarea prelungită, agitaţie psihomotorie, laringită, traheită, bronşită, apnee. Nu am avut decese.

Concluzii:
• Pacienţii pediatrici au avut vârste cuprinse între 6 luni şi 7 ani, 90% necesitând anestezie generală/sedare profundă pentru computer tomografie şi rezonanţă magnetică nucleară.
• Nu am găsit o legătură între prezenţa complicaţiilor şi: vârsta, sexul, gradul riscului anestezic sau procedura la care a fost supus pacientul.
• Complicaţiile legate de tehnica anestezică au fost: sedare insuficientă, vărsături, agitaţie psihomotorie, hipoxia si laringo-bronhospasmul.
• Nu au existat complicaţii din categoria: reacţii alergice la substanţa de contrast, convulsii, sindromul de aspiraţie bronşică sau hipotermia.
• Nu am avut decese.
• Complicaţiile sunt în număr egal cu cele cunoscute în literatura de specialitate, pentru că ne-am străduit să asigurăm siguranţa pacientului şi eficienţa procedurilor, utilizând protocoale de monitorizare şi de training anestezic în concordanţă cu cele internaţionale.

Cuvinte cheie: anestezie, copii, complicaţii

Full text | PDF

Leave a Reply