SELECT ISSUE

Revista Romana de PEDIATRIE | Volumul LXIII, Nr. 2, An 2014
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

COLITA ULCERATIVA SI BOALA CROHN LA VARSTA PEDIATRICA – TENDINTE DE EVOLUTIE IN ROMANIA

, , and

REZUMAT

Obiective. În ultimii ani, s-a observat o creştere a numărului de pacienţi diagnosticaţi cu boală inflamatorie intestinală (BII). Ne-am propus să determinăm epidemiologia acestei patologii în rândul populaţiei pediatrice din sudul României, după o perioadă de 10 ani.

Material şi metodă. Studiul de faţă este unul retrospectiv, efectuat în cadrul Clinicilor de Gastroenterologie Pediatrică din Bucureşti şi are drept scop identificarea caracteristicilor epidemiologice ale pacienţilor pediatrici care suferă de BII. Am selectat toţi pacienţii aflaţi în evidenţa cu boală inflamatorie intestinală în anul 2011. Un studiu asemănător a fost realizat în urmă cu 10 ani, raportând cazurile aflate în evidenţă în anul 2001, ceea ce a permis o analiză comparativă a datelor obţinute.

Rezultate. Am identificat un număr de 74 de cazuri de boală inflamatorie intestinală, în timp ce în anul 2001 au fost menţionate 21 de cazuri. Dintre aceştia, 35 de cazuri au fost reprezentate de boala Crohn (47,29%) şi 39 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu colită ulcerativă (52,7%). Studiul precedent a raportat 17 (81%), respectiv 4 (19%) cazuri. Vârsta medie de debut a simptomatologiei este de 10,2 ani în timp ce în 2001 a fost de 13,2 ani.

Concluzii. Numărul de cazuri de boală inflamatorie intestinală s-a triplat în ultimii 10 ani. Colita ulcerativă continuă să reprezinte cea mai frecventă formă, însă am observant o creştere a numărului de cazuri de boală Crohn. Deşi cele mai multe cazuri sunt reprezentate de pacienţi cu vârste de pe

Cuvinte cheie: boală inflamatorie intestinală, epidemiologie, vârsta la debut

Full text | PDF

Leave a Reply