SELECT ISSUE

Romanian Journal of Pediatrics | Volume LXXI, No. 1, Year 2022
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398
DOI: 10.37897/RJP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJP și SRPed oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

Partners

Partners

Instructiuni pentru autori

INSTRUCTIUNI PENTRU AUTORI  |  DESCRIEREA PROCESULUI EDITORIAL

Romanian Journal of PEDIATRICS (Revista Romana de Pediatrie), fondata in 1954 de Prof. Dr. Alfred Rusescu, este publicata integral bilingv (in engleza si romana) pentru a asigura compatibilitatea PubMed si pentru a satisface interesul major si difuzarea regionala si internationala (Europa si Asia).

Revista garanteaza o calitate deosebita din punct de vedere grafic, precum si al continutului stiintific, prin existenta unui proces impartial de selectie, evaluare si corectura a articolelor (double blind peer review). Pentru publicarea de articole se percep 2 taxe:

1) Taxa de peer review. Valoare: 150 lei, pentru fiecare articol propus spre publicare. In cazul in care articolul propus pentru publicare nu va fi acceptat in urma procesului peer review, taxa nu se returneaza. Atentie: in momentul trimiterii propunerii de publicare, autorul va trimite ca attachment, pe adresa de e-mail editor@rjp.com.ro si dovada platii.
Suma se depune in contul nr. RO64 BACX 0000 0017 9144 9000 - Unicredit, pentru: Publimed SRL (Amaltea Medical publishing subsidiary) - CUI 33583300.
Puteti plati cu cardul, in siguranta [ click ]

2) Taxa pentru publicarea propriu-zisa. Valoare: 990 lei. Trebuie achitata in cazul acceptarii articolului. Taxa va fi achitata imediat ce autorului ii este comunicata acceptarea publicarii articolului, iar autorul va trimite prin e-mail, la adresa editor@rjp.com.ro, dovada platii, specificand in campul Subject numele revistei (Revista Romana de Pediatrie). Dupa publicarea articolului si aparitia revistei pe piata autorul va primi prin posta gratuit un numar de 3 exemplare din revista.
Suma se depune in contul nr. RO64 BACX 0000 0017 9144 9000 - Unicredit, pentru: Publimed SRL (Amaltea Medical publishing subsidiary) - CUI 33583300.
Puteti plati cu cardul, in siguranta [ click ]

Exceptie de la plata taxei de peer review si a taxei pentru publicare fac:
- membrii Societatii Romane de Pediatrie (care au achitat cotizatia la zi pe anul in curs);

- sefii Catedrelor de Pediatrie ale Universitatilor de Medicina si Farmacie din tara;
- conducatorii de doctorate din specialitatea Pediatrie;
- membrii Consiliului editorial si al Consiliului de peer review al Revistei Romane de Pediatrie, cu gradul universitar de Profesor sau Conferentiar.

Articolele se trimit catre Societatea Romana de Pediatrie sau direct la redactie in format Word sau OpenOffice prin e-mail (pe adresa editor@rjp.com.ro), specificandu-se in campul Subject numele revistei (Revista Romana de Pediatrie). Atentie! Textul articolelor in limba romana va fi scris obligatoriu cu diacritice. Prelucrarile foto profesionale, scanarile, refacerea graficelor - daca este cazul - revin in sarcina redactiei.

Manuscrisul (articolul) va fi inregistrat imediat, iar numarul de inregistrare va fi comunicat in timpul cel mai scurt autorilor prin e-mail.

Nota: Este obligatoriu ca autorii sa trimita adresa de e-mail de corespondenta si numarul de telefon la care pot fi contactati.

Dupa primirea manuscrisului, autorul corespondent va primi un scurt e-mail de confirmare de primire (doar in cazul in care anterior a trimis si dovada platii taxei reprezentand propunerea de publicare, in valoare de 150 de lei), in care se mentioneaza numarul de inregistrare, data primirii manuscrisului si faptul ca manuscrisul a fost inaintat editorului de subiect (acel membru al Consiliului Editorial cu specialitatea respectiva). Redactorul-sef sau redactorii-sefi adjuncti repartizeaza manuscrisul editorilor de subiect.

PREVEDERI GENERALE

Copyright: Se consideră că manuscrisele primite la redacția revistei sunt adresate în submisie exclusivă acesteia, că devin proprietatea sa, că nu au mai fost publicate anterior și că informațiile din manuscris au fost acceptate de toți autorii, aceștia fiind de acord cu analiza datelor și cu toate concluziile manuscrisului. Drepturile de autor intră în proprietatea editurii/revistei.

Open Access: Preluarea, adaptarea și republicarea articolelor se poate face liber, cu respectarea Protocolului Open Access: Lucrările pot fi preluate și adaptate în mod liber, cu condiția menționării/citării sursei și a specificării eventualelor modificări.

Afirmațiile facute în articole sunt responsabilitatea exclusivă a autorilor.

Procedurile aplicate articolelor care urmeaza a fi publicate in Revista respecta Cerintele privind manuscrisele trimise revistelor biomedicale (Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals: Writing and Editing for Biomedical Publication), actualizate in februarie 2006, publicate de International Committee of Medical Journal Editors si disponibile la www.icmje.org.

Toate materialele trebuie trimise in format electronic la adresa de e-mail editor@rjp.com.ro. Va rugam includeti numarul de telefon al autorului corespondent (acel membru al colectivului de autori ce va purta intreaga corespondenta cu revista). Scrisoarea de intentie ce insoteste articolul trebuie sa defineasca limpede semnificatia si caracterul unic al temei lucrarii, din punctul de vedere al autorului.

Conflictul de interese: In momentul in care autorii trimit un manuscris, au raspunderea de a dezvalui relatiile personale sau financiare care pot influenta continutul lucrarii respective. In scopul evitarii ambiguitatii, autorii trebuie sa declare explicit daca se afla sau nu intr-un conflict de interese. Autorii vor proceda la exprimarea conflictului de interese pe pagina special destinata care urmeaza imediat dupa pagina de titlu, oferind detalii suplimentare, in cazul in care sunt necesare, intr-o scrisoare care insoteste manuscrisul.

Nota: Tocmai pentru ca exista frecvente confuzii cu privire la aceasta tema, editura face precizarea ca existenta unui conflict de interese NU invalideaza publicarea si aparitia unui articol! Existenta unui eventual sau potential conflict de interese trebuie doar specificat in scrisoarea ce insoteste manuscrisul.

Autorii pot furniza numele si adresele expertilor din alte centre medicale ce ar putea oferi o evaluare obiectiva si bine argumentata a lucrarii. De asemenea, pot fi nominalizate acele persoane care, din punctul de vedere al autorului, nu s-ar putea achita nepartinitor de aceasta sarcina (contraindicati pentru peer review). O contraindicatie data de autor va fi obligatoriu onorata de editura, conform uzantelor internationale.

STRUCTURA GENERALA A ARTICOLELOR

Lucrarile trebuie structurate dupa cum urmeaza:

(1) Pagina de titlu, care include titlul lucrarii, numele si titlurile academice ale autorilor, impreuna cu apartenenta actuala a acestora.

(2) Pagina de anuntare a conflictelor de interese (pentru model click aici).

(3) Textul (in format Word sau OpenOffice), precedat de un rezumat in limba romana si engleza (Abstract), precum si cuvintele cheie (tot in ambele limbi).

(4) Multumiri (se recomanda mentionarea surselor de finantare si a celor ce au sprijinit realizarea cercetarii, toate persoanele care au contribuit la buna desfasurare a acesteia).

(5) Referinte bibliografice (acestea trebuie identificate in text prin numerale arabe si numerotate in ordinea citarii) - vezi exemplificarea.
Nota: Formatul referintelor trebuie sa fie conform modelului din literatura medicala anglo-saxona, nu adaptat din cea romaneasca.

(6) Legenda figurilor (explicati toate simbolurile si abrevierile utilizate).

(7) Tabele (acestea trebuie sa aiba un titlu).

(8) Figurile (acestea vor fi incluse intr-un fisier separat). Figurile trebuie sa confere claritate textului; informatia prezentata de ele nu ar trebui sa o reia pe cea din text sau din tabele. Este preferabil sa fie la rezolutie inalta pentru a permite o reproducere de calitate. De asemenea, este de preferat sa fie furnizate la dimensiunile la care se doreste reproducerea, pentru a nu fi necesara redimensionarea.
Nota: Figurile trebuie sa aiba extensie, pentru a se specifica formatul (de ex.: .tiff, .eps).

Autorii pot trimite si figuri color, solicitand publicarea acestora astfel. Acest serviciu este gratuit. Se recomanda doar limitarea la un numar moderat al figurilor color.

In situatia imaginilor pretentioase grafic, este preferabil ca autorii sa trimita revistei sursele originale, prelucrarea specializata a acestora revenind redactiei.

Pagina de titlu si rezumatul:

In pagina de titlu mentionati numele intreg al tuturor autorilor. Enumerati apartenenta tuturor autorilor si faceti legatura dintre autor si apartenenta prin (a), (b), (c), plasate dupa numele autorilor si inainte de afiliatie. Includeti si informatii despre bursele de cercetare, inclusiv locul unde s-a desfasurat aceasta (oras/tara). Daca lucrarea a fost sprijinita de o sponsorizare din partea unei companii, acest lucru trebuie precizat.

La subsolul paginii, mentionati: Autor corespondent, numar de telefon, adresa de e-mail si adresa postala.

Rezumatul va fi structurat astfel: Obiective, Material si metoda, Rezultate, Discutii, Concluzii. Aceste titluri vor aparea explicit in text.

STRUCTURA REVISTEI

Revista publica urmatoarele tipuri de materiale: lucrari originale, editoriale, cazuri clinice, vignete terapeutice si imagistice, quiz-uri, probleme medicale de ultima ora, corespondenta (intrebari, comentarii, puncte de vedere etc.), recenzii.

Intre principalele sectiuni cu format impus se numara:

Referate generale

 • Continut: informatie generala de actualitate axata pe probleme teoretice si/sau practice (revista literaturii).
 • Dimensiuni: maximum 8 pagini (la nevoie, articolul poate fi impartit pentru a fi publicat in numere consecutive).
 • Format: text compact (nu schematizat), fara sau cu putine subcapitole.
 • Bibliografie: recenta (75% titluri din ultimii 5 ani).

Lucrari originale

 • Continut: cercetari fundamentale sau clinice (diagnostic sau tratament).
 • Dimensiuni: 6 pagini, cu 4-5 materiale ilustrative (texte, grafice sau figuri).
 • Format: introducere (starea actuala a problemei, premisele si scopul cercetarii), material si metode, rezultate, discutii, concluzii (numerotate, redactate sintetic si strict referitoare la constatarile personale).
 • Bibliografia introdusa in text (vezi mai jos).

Cazuri clinice

 • Continut: observatii clinice de exceptie sau care pun/clarifica o problema, din categoria celor care se incheie cu o confirmare (morfologica, terapeutica, evolutiva etc.).
 • Dimensiuni: nu mai mult de 4 pagini, cu 1-2 ilustratii originale (clinice, imagistice, morfologice etc.).
 • Bibliografie in text (la comentarii).

Corespondenta

Expeditorul (orice medic ce doreste a-si exprima opinia in paginile revistei cu privire la articole aparute in aceasta) trebuie sa anexeze si o Scrisoare de intentie in care sa argumenteze motivele pentru care trebuie publicata scrisoarea sa. Scrisoarea trebuie sa poarte si un titlu. Expeditorul trebuie sa isi mentioneze numele complet si apartenenta actuala. Vor fi publicate scrisorile care parvin redactiei in intervalul de 6-12 luni de dupa publicarea in revista a articolului asupra caruia se fac respectivele comentarii. Scrisoarea nu trebuie sa aiba mai mult de 1 pagina redactata cu caracterele descrise mai jos.

Instructiuni pentru redactare

Autorii sunt rugati sa respecte toate recomandarile care urmeaza, pentru a facilita munca de (tehno)redactare.

Materialele trimise pentru publicare vor fi culese in Word sau OpenOffice cu caractere Arial de 12, la un rand si jumatate. Pentru a evita intarzierile si corespondenta inutila, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele:

 • Titlul cu font 14 bold.
 • Folositi unitatile sistemului metric si prescurtarile acceptate.

Bibliografia va fi alcatuita in sistemul din literatura medicala de limba engleza. Componentele surselor, care trebuie redactate strict ca in exemplele de mai jos, pot fi:

 • Carti in intregime:
  - Autori/editori, cu numele si initiala prenumelui.
  - Titlul, Editia (daca este cazul).
  - Locul publicarii: Editura, Anul aparitiei.

Exemple:
- Matei D. Esentialul in medicina de familie. Bucuresti: Editura Medicala Amaltea, 2010.
- Smeltzer SC, Bare BG, Hinkle JL, Cheever KH. Textbook of Medical-Surgical Nursing. Philadelphia: Lippincot Williams & Wilkins, 2008.

 • Capitole din carti sau tratate, semnate de autori distincti:
  - Autorul capitolului, cu numele si initiala prenumelui.
  - Titlul capitolului.
  - Particula "In:" urmata de autorii sau editorii volumului. Apoi Titlul volumului in caractere italice, Editia (daca este cazul).
  - Locul publicarii: Editura, Anul aparitiei urmat de doua puncte.
  - Paginile intre care este cuprins capitolul.

Exemple:
- Vladareanu R, Andrei C, Zvanca M. Noi utilizari ale ecografiei in infertilitate. In: Kurjak A, Chervenak FA, Vladareanu R. Tratat de ultrasonografie in obstetrica si ginecologie. Bucuresti: Editura Medicala Amaltea, 2012:770-794.
- Beck WW, Jr., Medicolegal considerations in obstetrics and Gynecology. In: Battistini M, Beck WW, Jr., Fang J. (eds.) Obstetrics and Gynecology. 4th ed. Baltimore/Philadelphia/London: Williams & Wilkins; 1997:427-438.

 • Articole:
  - Autori, cu numele si initiala prenumelui (numai primii trei, urmati de et al, in cazul in care sunt mai multi de patru).
  - Titlul articolului.
  - Titlul revistei in prescurtare internationala, in italice.
  - Anul, urmat de punct si virgula.
  - Volumul, urmat de doua puncte.
  - Paginile intre care este cuprins articolul.

Nota: Daca articolul citat este publicat in rezumat (ex. revista, volum cu rezumatele unor manifestari stiintifice), sursa va fi indicata precedata de "Rez. in:" sau "Abstr. in:"

Exemple:
- Horch RE, Kopp J, Kneser U et al. Tissue engineering of cultured skin substitutes. J. Cell. Mol. Med. 2005;9:592-608.
- Codreanu C, Thaci D, Giurcaneanu C et al. Artrita si psoriazis – o singura boala la interfata a doua specialitati. Rez. in: Ro J Rheumatol. 2013;XXII(Supliment):24.

 • Corespondenta
  Corespondenta adresata revistei se trimite prin e-mail la adresa: editor@rjp.com.ro